BarcelonaByLisa

Hitta jobb i Barcelona

28/09/2018

Ovan: Ett av mina första eventjobb i Barcelona. Hittat på www.yobalia.es

Om du vill bli rik så kanske inte Barcelona är förstahands valet av städer i Europa att bosätta sig i. Men om man vill ha en avslappnad vardag och värdesätter bra klimat och mysig atmosfär högt så är Barcelona toppen. Lägger man in några växlar så kan man självklart göra karriär här också.

Arbetslösheten

Arbetslösheten är mycket hög i Spanien, men inte lika hög i Barcelona. Dock är läget lite ostabilt på grund av självständighetsanspråken. Jag märker av det lite, företag som privatpersoner våga inte investera här. Men såklart inte alla och än så länge är det stabilt nog.

Spanska språket

Om du inte ska jobba på ett 100% svenskt företag så är det bra att kunna lite bas-spanska. Det visar också att du har lite driv. Ta en snabbkurs online eller väl på plats. På många arbetsplatser finns det folk från hela värden och ibland är spanska det man pratar på kontoret. När jag jobbade på en restaurang krävde dom inte spanska som språk för dom riktade in sig på turister. Men alla kollegor pratade spanska med mig…

Jobba på svenska

Det finns några mindre svenska företag som restaurangen Pappa Sven, en godisbutik, en mäklarbyrå och säkert några till. Men lättast är det att få jobb på callcenters som säljare eller kundservice. SellbyTell rekommenderar jag starkt, dom är seriösa och man kan jobba på flera olika språk. Annars kan du skriva i gruppen ”Svenskar i Barcelona” på Facebook att du söker jobb och se om du har tur.

Vart söker man jobb?

En bra sida som jag använder och rekommenderar är text of infojobs.net men också www.yobalia.es som är bra om man säker tillfälliga jobb. Om du vill jobba i bar/restaurang/hotell funkar det gamla vanliga sättet, gå runt och lämna CV:n på plats.

CV:t

Skriv ditt CV (jag vet att du inte vill läsa detta) på spanska och eventuellt även på svenska och engelska beroende på vart du söker jobb. Jag lovar, det uppskattas väldigt mycket. Jag har själv sökt folk till ett jobb på svenska främst men även engelska var krav. Inte spanska. Men chefen som avgjorde vem som fick jobbet var inte så duktig på varken engelska eller svenska. Så ha en spansk version redo!

Innan man söker jobb

En del saker måste man också ha fixat innan man kan skaffa jobb:
NIE-nummer (personnummer)
Seguridad Social nummer (spanska motsvarigheten till försäkringskassan)
Bankkonto

Category: Jobb
By: LisaALLA INLÄGG ▹