BarcelonaByLisa


Blogg

4 favoritbarer

05/10/2018 By Lisa

Det finns många bra barer och säkert bättre än mina 4 personliga favoriter. Kolla upp öppettiderna, de kan variera under året och många ställen kan vara stängda måndagar. Detta gäller för alla barer och restauranger i Barcelona.

ANTIC TEATRE

En lugnare innergård i Born som tillhör en teater. Många lokalbor kommer hit. De har en väldigt enkelt dricksmeny med bra priser. Jag älskar enkelheten och det fina, stora trädet i mitten som det hänger ljuslyktor i.
Område: Born
Hemsida: www.anticteatre.com

CAN PAIXANO

Baren är liten och stökig men väldigt originell. Här beställer man ett glas cava för ca 1,3€ och om ni är riktigt törstiga så finns det flaskor! Dom har också skinka, korvar och ostar samt hamburgare och andra varma mackor. Man ska inte komma i finkläder för det spills och knuffas. Dom flesta jag tar dit blir lite rädda först men älskar dom stället och kan inte få nog!
Område: Born/Barceloneta
Hemsida: www.canpaixano.com

CARABELA CAFÉ

Carabela är en livligare uteservering som har många olika cocktails, joser och maten är mexikansk-inspererad. De har bland annat kanske stans bästa nachos, burritos och tacos. På eftermiddagarna är det ganska tydligt vilken målgrupp de har. Folk mellan 20-40 mellan alla världens hörn och kanter!
Område: Born/Barceloneta
Hemsida: www.facebook.com/Carabelacafe

MR. ROBINSON

Efter middagen(22.00+) är detta ett bra alternativ för den som vill ha lite drag eller dricka något innan man ska vidare ut till en klubb. Kan bli ganska fullt men dom är snabba och duktiga i baren och gör i princip vilken drink som helst!
Område: Born
Hemsida: www.mr-robinson.es

barer

Bästa tiden på året att åka till Barcelona

29/09/2018 By Lisa

För att sola och bada

Om du är ute efter att sola och bada så är vädret bäst i Juni-September. I juni är havet ganska så kallt men luften är varm. I september är havet fortfarande ganska varmt. Enligt tabellen står det att det regnar en del i September. Det har det faktiskt gjort i år men jag tycker generellt att det är mycket bättre väder än så i September. Turistpiken är i Juli och Augusti men i Augusti sticker katalanerna på semester själva, bort från staden. Turistattraktionerna är fulla men man märker att trycket på stränderna och i barerna på kvällen lättar. Många lokala butiker stänger helt i Augusti. Så om jag får välja skulle jag åka i Juni eller i September.

För att se staden

Barcelona blir aldrig riktigt kallt men januari och hävla februari kan vara rätt kalla. Somrarna är alldeles för heta för att gå runt på stan. Så vill du gå på museum och utforska staden så åk på våren eller hösten. Mars-April eller November skulle jag nog säga är de optimala månaderna. Då regnar det en aning mindre också.

För att mixa bad och stad

För att orka strosa runt på stan, undvik Juli och Augusti, det är för varmt. Dessutom är mycket stängt i Augusti. För att kunna sola och bada är det bäst att åka Juni-September. Så om man summerar det så återstår Juni och September som mest lämpliga månaderna. Dock tror jag att många skandinaver skulle tycka det var badväder nog redan i Maj och även i Oktober.

För att åka skidor

Kanske gör man det inte direkt i Barcelona precis men Andorra ligger 3 timmars bil- eller bussfärd från Barcelona. Man kan hitta riktigt bra erbjudanden på denna sajt: esquiades. Dom har paketerbjudanden och då ingår hotell, liftkort och skidutrusting. Den kan landa på 100€ per person per weekend. Helt klart värt det!

Andra högtider och event

I Maj/Juni är det en hel del musikfestivaler i stan och gatorna blir lite livligare. Likaså under LaMerce i September. Men LaMerce är super familjevänligt, googla gärna!

Kolla en katalansk högtidskalender för det aktuella året så ni vet vilka dagar som allt eventuellt skulle kunna vara stängt och planera lite efter det. Kolla inte en spanks, det diffar en del.

Jul och nyår är inte alls lika mysigt som i Sverige och andra länder i Europa. På nyårsafton ser man inga fyrverkerier utan folk äter vindruvor istället haha! Fest är det alltid men inget utöver det vanliga.

tips

Hitta jobb i Barcelona

28/09/2018 By Lisa

Ovan: Ett av mina första eventjobb i Barcelona. Hittat på www.yobalia.es

Om du vill bli rik så kanske inte Barcelona är förstahands valet av städer i Europa att bosätta sig i. Men om man vill ha en avslappnad vardag och värdesätter bra klimat och mysig atmosfär högt så är Barcelona toppen. Lägger man in några växlar så kan man självklart göra karriär här också.

Arbetslösheten

Arbetslösheten är mycket hög i Spanien, men inte lika hög i Barcelona. Dock är läget lite ostabilt på grund av självständighetsanspråken. Jag märker av det lite, företag som privatpersoner våga inte investera här. Men såklart inte alla och än så länge är det stabilt nog.

Spanska språket

Om du inte ska jobba på ett 100% svenskt företag så är det bra att kunna lite bas-spanska. Det visar också att du har lite driv. Ta en snabbkurs online eller väl på plats. På många arbetsplatser finns det folk från hela värden och ibland är spanska det man pratar på kontoret. När jag jobbade på en restaurang krävde dom inte spanska som språk för dom riktade in sig på turister. Men alla kollegor pratade spanska med mig…

Jobba på svenska

Det finns några mindre svenska företag som restaurangen Pappa Sven, en godisbutik, en mäklarbyrå och säkert några till. Men lättast är det att få jobb på callcenters som säljare eller kundservice. SellbyTell rekommenderar jag starkt, dom är seriösa och man kan jobba på flera olika språk. Annars kan du skriva i gruppen ”Svenskar i Barcelona” på Facebook att du söker jobb och se om du har tur.

Vart söker man jobb?

En bra sida som jag använder och rekommenderar är text of infojobs.net men också www.yobalia.es som är bra om man säker tillfälliga jobb. Om du vill jobba i bar/restaurang/hotell funkar det gamla vanliga sättet, gå runt och lämna CV:n på plats.

CV:t

Skriv ditt CV (jag vet att du inte vill läsa detta) på spanska och eventuellt även på svenska och engelska beroende på vart du söker jobb. Jag lovar, det uppskattas väldigt mycket. Jag har själv sökt folk till ett jobb på svenska främst men även engelska var krav. Inte spanska. Men chefen som avgjorde vem som fick jobbet var inte så duktig på varken engelska eller svenska. Så ha en spansk version redo!

Innan man söker jobb

En del saker måste man också ha fixat innan man kan skaffa jobb:
NIE-nummer (personnummer)
Seguridad Social nummer (spanska motsvarigheten till försäkringskassan)
Bankkonto

jobb

Åk moppe gratis och billigt i Barcelona

28/08/2018 By Lisa

(Bild ovan lånad från Yogo.)

För några veckor sedan var min bror och hans flickvän på besök här i Barcelona. Jag hade precis hört talas om elmoppar och moppar som man hyr. Dom är utplacerade i stan och i appen kan man se vart dom finns. De finns ofta en inom några minuters gångavstånd.

I appen registrerar man sig på förhand med kontokort och körkort. Man hittar närmaste moppe och lämnar den på valfri plats inom kartans gränser. Moppen startas och stängs av via appen. Två hjälmar finns alltid.

Minutpriserna ligger mellan 0,2-0,3 cent per minut beroende på vilken att man använder.

Det är ett superbra alternativ om man är i Barcelona och vill se mycket av stan, åka ner till stranden eller ta sig någonstans snabbt. Dessutom är det billigt!

När jag registrerade mig på eCooltra fick jag en kod för att bjuda in andra. Det gav de andra 30 min gratis minuter. Så om du är sugen på att testa appen, använd min kod nvrxg för 30 min gratis! Detta är inte ett sponsrat inlägg utan min personliga åsikt ;)

Min bror använde YOGO också, de tog längre tid på sig att godkänna körkortet men mopparna var lite snabbare och det tyckte min bror var bra då de var två på moppen...

Apple store eCooltra - Scooter sharing
Apple Store YUGO Mobility

Så här kan det se ut i appen Ecooltra:

transport

Bra och dåliga områden i Barcelona

22/08/2018 By Lisa

Här kommer lite info om områdena i Barcelona. Detta är så klart mina egna åsikter.

Born

Born är ett mysigt område i den gamla delen av Barcelona. Det är ett perfekt område att bo i som turist för man har nära till allt och det finns massa mysiga ställen och barer i Born. Jag har bott i Born själv och gillar de flesta gatorna. Vissa är lite mindre trevliga… Varför jag inte bor där längre är för att det inte alltid är så bekvämt att bo där, man kan inte komma in med bil och det finns dåligt med livsmedelsbutiker osv. Annars är det mitt favo-område för att hänga med vänner! Det kryllar av butiker men inte stora kedjor som ZARA och H&M utan mindre butiker med handgjorda saker och trendiga kläder. 

Barrio Gotico

I Barrio Gotico, den äldsta delen av stan, kryllar det av sevärdheter, butiker, barer och allt du kan tänka dig. Det är också mycket turister och annat som man lätt kan störa sig på som boende i området. Det finns mycket partyfolk i området så det kan bli rätt högljutt på gatorna. Om man kommer till stan för en helg med polarna och tänker festa så är det bra att bo här men annars rekommenderar jag det inte så mycket. Det finns lite skumma gränder också… Nej till att bo där, ja till att turista dagtid!

Raval 

Raval är också en del av det gamla området men jag rekommenderar inte att bo där! Livligt och det har dåligt ryckte med mycket inbrott och prostitution. Bäst är att bo högre upp mot placa Calanuya eller i utkanten av området, där finns det helt okej gator och standarden är lite bättre. Det finns en del mysiga ställen som Monroe och Flax & Kale.

Eixample

Eixample är väldigt stort så man brukar dela in det. 

Eixamle Dreta
Eixamle Dreta är lite "snobbigare" men fint och centralt. Gatorna är mycket större och det är ganska mycket trafik i hela Eixample. Tänk Östermalm/Centralen i Stockholm. Det finns många lite finare butiker, barer och restauranger. Bra kommunikation överallt.

Sagrada Familia, Eixample Esquerra, Fort Pienc
Lite lugnare är det i Sagrada Familia, Eixample Esquerra och Fort Pienc. Där finns det allt man behöver som bra matbutiker och dessutom är hyran lägre än i Eixamlpe Dreta. Det kan skilja mycket mellan olika adresser, vissa gator är enormt trafikerade medan andra är lugna. Tänk Kungsholmen/Vasastan, lägg till många gamlingar och mindre utsmyckade hus. Kortfattat är det ett bra område att bo i men som sagt är det väldigt stort. Fort Pienc är kanske det bäst belägna med tänkte på närhet till strand och Born.

Sant Antoni


Sant Antoni är också en del av Eixample men ligger bredvid Raval. Här är det mindre trafik men ändå många stora gator. Det finns en fin nyrenoverad gammal marknad. Många hippa barer, butiker och caféer finns. Folket är mycket blandat i området men generellt känns lite Sofo.

Gracia

Gracia är ett lite mer avslappnat och relativ lungt område. Det ligger en bit bort från stranden men nära stan. Husen är lägre, gatorna är mindre och det finns många kulturella aktiviteter i området som kursen i litteratur, teaterskolor och alternativ bio.

Barceloneta 

Barceloneta är ju fantastiskt om man vill bo nära stranden. I områden finns det en hel del barer och restauranger men ganska mycket bara för turister. Lägenheterna är ganska små och dyra men man kan hitta guldkorn. På vintern är det lite mindre kul i området, det finns inte så mycket att göra i Barceloneta då även om det går snabbt att ta sig till stan till fots. Om man bor nära stranden hamnar t-banan en bra bit bort.

SE UPP!

Betala aldrig en massa i förväg! Det finns många boenden som är fejk. Tänk "too good to be true"!

Ni måste vara försiktiga med bagage, väskor, ytterdörrar, att gå ensamma sent osv. Det finns mycket ficktjuvar och inbrottstjuvar. Speciellt i de mer turistiga områdena.

boende

Barcelonas bästa restauranger

15/08/2018 By Lisa

Jag tänkte att jag börjar med min restauranglista och fyller på den eftersom. Har delat in restaurangerna i olika kategorier: paella, tapas, billigt och restauranger, dvs även annat än spansk mat.

För brunch ställen, kolla detta inlägg!

€ = Super billigt
€€ = Billigt
€€€ = Normal prisklass
€€€€ = Något dyrare

Restauranger

La Luna

Mycket romantiskt och mysigt ställe med bra tapas och olika typer av rätter som tataki, curry och quesadillas. Brett utbud med andra ord! Detta var det första restaurangen jag någonsin var på när jag flyttat till Barcelona och det är fortfarande en av de bästa. Ibland är servicen lite långsam (tror dom skulle behöva anställa några till)…
Born
Internationellt, romantiskt
€€

Flax & Kale

Detta är ett mycket instagram feed-vänligt ställe och det var så jag blev sugen på att prova stället. Det var över förväntan och jag kände mig typ drogad när vi gick därifrån - på ett bra sätt. De har brunch, lunch och middag. Det mesta är vegetariskt med undantag från några fiskrätter men vegetarisk utan att bli tråkigt. Tvärtom! Stället är inspirer med nya smaker, lokalerna och dessutom är det hälsosamt! Fråga om bord i deras Edible Garden (utomhus).
Raval
Hälsokost, snyggt
€€€

Bun Bo

När man har bott i Bcn i några år orkar man inte äta tapas jämt, ibland vill man ha lite annat. Bun Bo är en enkelt, ganska billig vietnamesisk restaurang med en mysig uteservering mitt i shoppingstråket Portal Angel men lite gömt på en bakgata. Sommarrullar, curry, soppor och kycklingwok finns bland annat på menyn. Passionsvattnet är gott att dricka till. Mån-fre finns en prisvärd meny för ca 10€ med allt inkluderat.
Gotico
Vietnametiskt, mysigt
€€

Monroe

Coolt och modernt ställe i Raval med uteservering. Dom har en del generösa tapas, generösa sallader och andra intressanta rätter som svart spaghetti med fisk. Kanske är det inte mitt absoluta favoritställe men det är alltid så gott så jag måste ha med det :)
Raval
Internationellt/Spanskt, hippt
€€

Paella

Monchos - Las Sardinitas

Ett relativt billigt ställe för att käka paella som annars kan bli ganska dyrt. Citerar min kompis som sa “varför betala dyrt för lite ris?”. Med utsikt över stranden och färgglad inredning är detta mitt absoluta favoställe när det kommer till paella. Uteserveringen är i princip öppen året om och på vintern kör dom med värmelampor. När det regnar stänger dom taket och sidorna. Prova deras paella del mar och fråga om paella negra med bläck från bläckfisk om ni vågar;)
Vila Olimpica
Spanskt, Strandkänsla
€€€

Ciudadela Parc

Typiska spanska rätter och mycket god paella. Generösa portioner och klassiskt i alla aspekter. Jag rekommenderar deras meny och på vinterhalvåret älskar jag deras “Caldoso de arroz bogavante”, det är som paella fast mer grytliknande och med hummer.
Arc de Triumf/Ciutadela, klassiskt
Spanskt
€€€€

Tapas

Cuidad Condal

Ganska livligt ställe med mycket rörelse men med riktigt goda tapas så stället måste vara med på listan. Gå gärna dit på mer udda tider och inte kl 21, då får man vänta på bord ett tag. Här beställer man in saker lite eftersom, man kan börja med 2 tapas per person eller liknande. Prova gärna huevos cabreados och deras friterade camembert med nötter och sylt!
Eixample
Spanskt, klassiskt
€€

Bormuth

Ett väldigt mysigt litet ställe i Born med klassiska tapas och idén är väll egentligen att man ska dricka vermouth men det är inget måste. Finns egentligen inte så mycket mer att säga än att det är en mysig atmosfär och en lång lista av tapas att välja mellan!
Born
Spanskt, mysigt
€€

Billigt

Due Sicilies

Har köper man pizzaslices i farten i princip. Eller så köper man flera och sätter sig i deras restaurang i källaren. Det finns 2 ställen i Born. Jag rekommenderar det som ligger på Plaça de Sant Cugat för där kan man sitta ner om man vill. Riktigt god italiensk pizza!
Born
Italienskt, enkelt

Bacoa

Till en början fanns det bara en Bacoa, den i Born. Man fick gå dit på konstiga tider för att få plats för annars var det alltid så lång kö. Nu har dom öppnat flera ställen till. Dom gör allt själva, till och med ketchupen. Deras hamburgare är inspirerade från alla världens håll å kanter. Enkelt ställe med bra burgare! Prova deras tryffelmayo!
Barceloneta/Gotico/Born
Hamburgare, modernt
€€

Iguazu

Ganska ful med billig köttrestaurang. Man väljer typ av kött som till exempel, entrecote, kyckling eller grillmix och sedan tillbehör. Deras potatisgratäng är svingod. Portionerna är stora och man orkar oftast inte äta upp.
Barceloneta
Argentiskt, enkelt
€+

restauranger

Brunch i Barcelona

04/08/2018 By Lisa

Jag älskar brunch. Kanske inte själva tiden man äter brunch utan själva maten. Ägg, bröd, smoothies, frukt, pannkakor… mums! Jag har 3 ställen jag gärna går till. Det finns fler men jag tänkte bara ta mina absoluta favoriter denna gång.

Firebug

Från tidigt till kl 16.30 är det brunch på Firebug. De serverar de klassiska brunch rätterna som egg benedict, huevos rancheros och bagels. Man kan betala lite till så får man fruktsallad eller pannkakor.
Hemsida Firebug
Maps

Flax & Kale Tallers

Nyttigare och alternativ brunch utan att det blir tråkigt, tvärtom! Det är ganska spännande med nya ingredienser och även den som gillar klassikt kommer gilla maten - det lovar jag. Väldigt fina lokaler.
Hemsida FlaxnKale
Maps

Granja Petit Bo

Mysigt café som känns lite “soho”. Också ganska klassiskt men allt smakar hemlagat. Morotskakan är to die for!
Hemsida
Maps

restauranger

Stränderna i Barcelona

04/08/2018 By Lisa

I skrivande stund är det 35 grader i stan. Luften är väldigt fuktig i Barcelona så det känns som 40, utan att överdriva. Igår var vi på en 30-års fest på en takterass. Kl 03 började temperaturen kännas human, tills dess satt vi med fläktar för fullt. Galet! Men det är så i Barcelona i början av Augusti, nästan varje år.

Så jag tänkte att det skulle passa med ett inlägg om stränder. Vattnet svalkar ju men det gör inte alltid själva stranden. Jag ska förklara. Jag går nästan aldrig till stranden i Barceloneta, det är alldeles för mycket folk. Jag var där en gång förra året och hittade inte ens en lucka för min handduk. Inte särskilt uppfriskande. Jag går istället till andra stränder en bit bort och min favorit i Barcelona är Marbella. Sedan finns det ju sjukt fina stränder utanför stan också men det får bli ett annat inlägg.

Innan ni får min lista så vill jag bara säga några saker. Solen är sjukt stark ( nu låter jag som en morsa ). Oskönt att bränna sig första dagen och sabba hela semestern. Mellan 13-16 är den som värst. Sanden blir också väldigt het och det kan nästan kännas som om man ligger i ett grilljärn. Köp ett billigt parasoll om ni känner att ni måste hänga på stranden dom värsta timmarna. Drick varannan vatten haha! Ok, nu har jag sagt det. Här är min lista:

Platja Sant Sebastia + +

Före detta nudist strand men i och med bygget av lyxhotellet W ändrades reglerna. Nudistera finns dock kvar men det är lite mer år “äckel nudist hållet” tycker jag. Många skumma typer finns där också. Dock mycket lugnt och fint vatten. Mer stenig strand.

Platja de Sant Miguel +

Mycket folk, alltid. Fördelen är att det finns en hel del barer, restauranger och andra butiker precis bakom stranden.

Playa de Barceloneta +

Ungefär samma som Sant Miguel fast mindre butiker etc.

Playa de Somorrostro +

Svartare sand och mycket stenig strand. Ligger vid stora klubbarna som har sina restauranger öppna på dagen.

Nova Icaria +

Ganska livlig strand men familjer som dukar upp camping nästan och lyssnar på regeaton. Mycket volleybollnät. Vattnet brukar vara fint.

Bogatell + + +

Mycket unga lokalbor och många volleybollnät byggs upp på eftermiddagen när temperaturen på sanden går ner lite.

Platja Marbella + + + +

Halva är gay-strand (den sydliga halvan), det är ganska bra fart på den strand baren och många kör naket. På nordliga delen är det lite lugnare och är min favo strand i stan. Vattnet brukar vara fint och det är aldrig för mycket folk. Man brukar kunna ligga i “front row”.

Nova Mar Bella + + +

Lugn, mix av människor och det brukar vara fint vatten.

Llevant +

Hundvänlig strand. Bra för den som vill ta med hunden, inte så kul om man inte gillar hundar(i mängder)…

strand

Välkommen på nytt

24/04/2018 By Lisa

Nu kör jag igen

Efter att bloggen stått stilla något år så lanserar jag den på nytt. Jag kodar bloggen från noll och redan nu fungerar den för att kunna börja. Den oficiela lanseringen kommer längre fram. Tills dess får ni har överseende över att allt kanske inte är 100% färdigt.

Jag kommer att skriva om inläggen från den gamla bloggen och se till så att allt är uppdaterat. Ibland stänger ju ställen å nya öppnar... Så inläggen kommer upp ganska snabbt. Letar ni efter något speciellt kan ni hitta den gamla bloggen på blogspot.
Hasta luego!

övrigt